Als autolease specialist ben ik in 2020 mijn horizon gaan verbreden door een overstap te maken naar de wereld van de fietsen. De fiscale regelgeving is behoorlijk veranderd voor fietsen en wel in het voordeel van fietslease. Met de ervaring van bijna 20 jaar autolease zou ik hier toch van waarde kunnen zijn, immers hoe groot kan het verschil nou helemaal zijn?
In deze eerste blog ga ik proberen de markt voor fietsen weer te geven. Als leasespecialist heb ik bepaalde aannames (dit zal bij fietslease ook wel zo werken) waar ik in de praktijk tegenaan liep. De manier waarop de industrie is georganiseerd is echter zodanig anders dat dit gevolgen heeft op de ervaring van de gebruiker.
Eerst eens even wat cijfers
Net al bijna elk huishouden een auto lijkt te hebben, lijkt dit ook te gelden voor de fiets. Totaal zijn er 8.5 miljoen auto’s in Nederland en bijna 23 miljoen fietsen. 85% van de Nederlanders bezit ten minste 1 fiets, een gemiddeld huishouden heeft er 3. Gemiddeld 21% van de Nederlanders gaat regelmatig met de fiets naar het werk.
E-bikes en Speed Pedelecs
Pas 2 jaar geleden heb ik zelf voor het eerst op een e-bike gereden. Op vakantie op Vlieland toch maar eens proberen en met windkracht 100 een duin op… ach waarom niet, niemand kent je daar toch. In mijn hoofd zat tot dat moment nog het beeld van de Spartamet, fiets met een hulpmotortje op benzine die gebruikt werd door ouderen? De e-bike is niets anders dan een elektrische variant hierop.
Inmiddels kent Nederland 2.6 miljoen e-bikes (in vergelijk 130.000 100% elektrische auto’s). Met 10% lijkt dat relatief weinig maar het aantal verkochte e-bikes stijgt al jaren enorm en inmiddels tellen deze voor meer dan 50% van het totaal aantal nieuw verkochte fietsen. De tijd dat een e-bike voor ouderen is ligt dus alweer een tijdje achter ons.
E-bike eats EV for breakfast! Wat nog relatief klein is, is de markt voor Speed Pedelecs (hoge snelheidsfietsen tot 45 km/h). Hiervan werden er in 2019 zo’n 3.000 van verkocht.
Nieuw
Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 900.000 tot 1.000.000 fietsen nieuwe verkocht waarvan dus de helft nu e-bikes. Hoewel het aantal verkochte fietsen al jaren een klein beetje terugloopt neemt de gemiddelde prijs flink toe als gevolg van het aandeel e- bikes. Een gewone fiets kost gemiddeld €659 euro, een e-bike gemiddeld €2.000.
Gebruikt
Het fenomeen van tweedehands autoverkoper is vooralsnog een beetje aan de fietsenmarkt voorbij gegaan. De beperkte waarde en daarmee dus de kans om snel geld te verdienen zijn mogelijk hiervoor de belangrijkste redenen.
Bij de aanschaf van een gebruikte fiets hoeft je vader niet mee. Je koopt niet snel een kat in de zak hoewel dit voor gebruikte e-bikes wel het geval kan zijn. Hierover in een andere blog meer. De markt voor gebruikte fietsen speelt zich af bij fietsenwinkels (inruil en garantie) en natuurlijk in het particuliere circuit. Marktplaats.nl vaart er wel bij. In een al wat oudere barometer van Marktplaats stond de fiets op #3 meest gezochte zoektermen.
Bezit of gebruik?
Net als bij auto’s zijn de meeste fietsen in Nederland, ondanks de opkomst van bezit naar gebruik (particulier, zakelijk, deelfietsen en oplossingen zoals Swapfiets) naar verwachting eigendom van de gebruiker.
Registratie van aantallen gebruik vs. eigendom in deze branche, zoals bij autolease gebruikelijk is, staat hier nog in de kinderschoenen. Het is dus erg lastig te zien hoeveel fietsen daadwerkelijk geleaset worden. Het feit dat er (op speed pedelecs na) geen kenteken op zit helpt dan ook niet.
Een vakvereniging voor elektrische fietsenlease zoals de VNA (Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen) is er ook nog niet waarmee de ontwikkelingen op dit gebied slecht zijn te volgen. De VNA houdt wel bij wat haar leden in de boeken hebben en daar staat de teller op 7.700 leasefietsen.
Navraag bij verschillende partijen in de markt leert dat ‘gebruik’ vooralsnog een klein aandeel heeft op het totaal aantal fietsen maar dat dit jaarlijks behoorlijk toeneemt.
Levensduur en ontwikkeling
De gemiddelde levensduur van een fiets is 13 jaar. In vergelijk, een auto gaat ongeveer 19 jaar mee. Insiders schatten dat een fiets in bezit gemiddeld elke 8 jaar vervangen wordt. Net als veel van jullie sleutel ik ook zelf wel eens aan mijn fiets (lampje, nieuwe voorband etc.). Ook het repareren via de fietsenmaker is qua kosten nog goed te doen. Zo houd je je stalen ros rollend!
Ik verwacht echter persoonlijk dat levensduur van fietsen de aankomende jaren mogelijk wat terug gaat lopen. De e-bike is, net als de hedendaagse auto’s, 1 brok elektronica. Zelf sleutelen is dus niet meer zo vanzelfsprekend. De levensduur van dit soort systemen is nog beperkt en belangrijker nog, de fabrikanten hebben gezien de korte duur van het bestaan van e-bikes, nog maar relatief weinig ervaring met het langdurig op de weg houden van dit type fiets. Dit vraagt het aanhouden van een behoorlijke voorraad reserveonderdelen, prijzige e-systemen en accu’s. Daar de fiets gemiddeld 10 tot 15 keer goedkoper is, maakt dat het haast niet loont om dit aan te houden. Anders dan bij een EV kun je de accu wel vervangen en soms zelfs reviseren. Dat is prettig want zo kan een e-bike weer zo’n 5 jaar extra mee.
Resume
De markt voor de fiets is enorm. Jaarlijks is meer dan 50% van de nieuw verkochte fietsen een e-bike. Deze fiets is nog ondervertegenwoordigd in het totaal van 23 miljoen fietsen maar dit loopt snel in. De relatief duurdere fiets is daarmee ook interessant voor lease.
Binnen autolease hebben we al geleerd dat niet elke auto geleaset wordt. Op dit moment wordt 10% van de auto’s in Nederland geleaset via een zakelijke of private lease constructie. Als dit de norm is dan is de markt meer dan 2 miljoen fietsen groot. Met wat we nu weten dus nog genoeg ruimte voor groei!
Nota Bene
Ondanks het feit dat ik verbonden ben aan Hellorider, het onafhankelijke zakelijk fietsleaseplatform voor autoleasemaatschappijen in Nederland, schrijf ik deze blog op persoonlijke titel.
Bronnen:
- https://www.fietsplatform.nl/fietsrecreatiemonitor/cijfers#bezit
- https://www.raivereniging.nl/artikel/marktinformatie/branche-analyses/brancheanalyse-fietsen.html
- https://www.fietsersbond.nl/
- https://www.vna-lease.nl/vna-lease-2019/website-openbaar/cijfers-en-feiten/duurzame-mobiliteit-in-cijfers
- https://www.raivereniging.nl/pers/persberichten/2020-q2/0512-coronacrisis-verandert-mobiliteit-blijvend.html