Verliefd op je interimmer

Bij bijna elke opdracht komt de vraag: wil je hier niet blijven en vast in dienst komen werken? Dit is natuurlijk een groot compliment en een ultieme vorm van tevredenheid, maar in de praktijk werkt dat vaak niet. In deze blog een aantal redenen:

Waarom wordt men verliefd op een interimmer:

1. Andere werkverhouding met een interimmer

De relatie die je met een interimmer hebt, is meestal heel open. Doordat de interimmer alle ins en outs van het bedrijf kent, maar geen werknemer is, wordt er vaak vrijuit gesproken. Opdrachtgevers vinden dit vertrouwen fijn. Immers, met wie kun je anders eenvoudig vrijuit spreken dan met een vakgenoot die ook nog eens je bedrijf kent? Hoewel je dit als werkgever met iedereen in je team zou willen, is dat vaak niet mogelijk. Wanneer je de verhouding met je interimmer verandert naar die van medewerker in loondienst, kan dit (hoeft niet) ook effecten hebben op de samenwerking.

2. Duidelijk omschreven taak in een duidelijk omschreven tijdsbestek

Ondanks alle resultaatafspraken en voortgangsgesprekken hebben de meeste mensen een taak die vaak maar beperkt wordt afgebakend door tijd en doelen. Uiteraard zijn de salesdoelstellingen hard en wordt daar veel op gestuurd, maar ze hebben vaak een langeretermijnkarakter. Met je interimmer spreek je duidelijke doelstellingen af, bespreek je wat je hiervoor beschikbaar stelt, en de interimmer gaat het verder zelf organiseren. Zelf startend, vol gas gericht op datgene dat je wilt bereiken. De voortgang wordt door de interimmer zelf bewaakt in plaats van dat je mensen achter de broek aan moet zitten.

3. Geen last van bureaucratie

Je wilt dat je interimmer de tijd dat hij/zij er is maximaal benut. Doordat jij als opdrachtgever de weg voorbereidt, kan een interimmer heel effectief zijn. Natuurlijk wil niemand dat mensen in de organisatie vastlopen door bureaucratie, maar soms is het niet anders. Ook hier geldt dat de aard van de werknemer/werkgeverrelatie hieraan kan bijdragen.

Tenslotte

Er zijn mensen die in korte tijd veel in beweging kunnen zetten en mensen die goed zijn op een langere termijn. Beide heb je nodig, maar in mijn ervaring zijn het twee verschillende soorten mensen. Persoonlijk ga ik heel goed op de eerste variant: beweging maken. Dit is, afgaande op gesprekken met andere interim managers, vaak de reden voor hen om in dit vak te zitten.

Wil je toch een interimmer aan boord houden en in dienst nemen, zorg dan dat je ze iets aanbiedt wat ze de ruimte geeft om te blijven doen wat ze doen. Anders heb je iemand in je bedrijf die heel snel heel ongelukkig wordt.

Wil je zelf ervaren hoe prettig het is om tijdelijk een sparringpartner te hebben die zelf startend de zaken voor je regelt? Ik ben per 1 september weer beschikbaar. Bel me als je meer wilt weten op 06-46648656.

Nog een fijne vakantie!
Wilfred

Laden...