1e hulp voor salesmanagers: neem je conference calls structureel op!

Door het managen van buitendienst sales teams weet ik uit ervaring dat het frustrerend kan zijn dat je niet altijd weet wat er zich in een meeting heeft afgespeeld. Wat voeren die gasten eigenlijk uit? Pré COVID-19 was dit niet eenvoudig op te lossen. Het antwoord: neem je conference calls op!

Record

Afgelopen week, tijdens een Microsoft Teams call met een van mijn prospects,  kwam dit probleem opnieuw naar voren. Het sales-coachingstuk van de opdracht zou mogelijk even in de koelkast gaan door COVID-19 – de verkopers konden immers niet meer fysiek naar hun klanten. Terwijl we hier over zaten te praten viel mijn oog op het ‘recording knopje‘. Wat als we deze Teams calls met klanten nou eens op gaan nemen? Vinden klanten dit okay? Begraaf je jezelf niet in heel veel werk door als die calls te moeten na luisteren, vind je team dit okay? Is dat niet een beetje big brother..?

Wat kan het brengen?

Stel je nou eens voor dat het wel zou kunnen. Wat zou je dan kunnen realiseren?

  • Wat valt je op als je jezelf ziet verkopen (akward!!). Self assesments met het aangeleerde sales framework of besproken leerpunten.
  • Waarom lukt mijn collega het wel? Leren van elkaar en van de toppers in je team.
  • Veel meer relevante coaching op echte moments op truth. Betere coaching van je team door stukjes van gesprekken met elkaar te bespreken.
  • Maakt andere afdelingen in je organisatie beter bekend met de klantbehoefte. Dit maakt verkopers veel geloofwaardiger intern.
  • Hoe krijg je je nieuwe mensen snel effectief? Leg een bibliotheek aan van de meest effectieve gesprekken die new hires kunnen luisteren.

en natuurlijk hierdoor sterk verbeterde resultaten.

Het werkt

Inmiddels heb ik al heel wat meningen opgehaald en zelfs een aantal mooie best practices gehoord via mijn vrienden van het Sales Enablement Platform. Ik heb er vertrouwen in dat dit gaat werken én dat er oplossingen zijn voor de bezwaren die je kan bedenken. Ik ben zelfs hele mooi AI techniek tegen gekomen die het leven ook nog eens makkelijker maakt. Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn ervaringen. Wat vinden jullie, welke bezwaren en kansen zou jij zien?

 

Zalig Pasen

 

Wilfred Kiekebelt

06-46648656

www.zkhw.nl

 

 

Photo by Andrew Neel on Unsplash